Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Britský soud vydal přelomové rozhodnutí. Uprchlíci už nebudou moci podvádět

Velká Británie
Velká Británie
Foto: Pixabay

Londýn – Dva iráčtí teenageři musí podle britského soudu projít testem DNA, aby se mohli přidat ke své matce, která už dva roky žije ve Velké Británii. Úřady se totiž domnívají, že mezi migranty žádný příbuzenský vztah není.

Dospívající bratr a sestra žijí v uprchlickém táboře v Calais, francouzské orgány již několikrát vyzvaly Vekou Británii, aby je v rámci pravidla o sjednocení rodin pustila na své území. Mladí Iráčané tvrdí, že jejich matka žije v Británii.

Britské ministerstvo vnitra se však domnívá, že mezi uprchlicí, která už dva roky v Británii žije, a dvěma nezletilými není žádný příbuzenský vztah. Požadovalo proto testy DNA, který by vyloučily to, že chtějí migranti podvádět.

Imigrační soud dal za pravdu ministerstvu vnitra a nařídil, aby děti podstoupily testy DNA a jednoznačně tak prokázaly, že mají vazbu na iráckou ženu, o které tvrdí, že je jejich matka.

Údajná matka získala status uprchlíka už v roce 2010. Soudce McCloskey vydal „povinný příkaz ukládající ministerstvu zahraničí, aby přijalo veškerá přiměřená opatření k usnadnění a bezpečnému testování DNA dětí a aby komunikovalo a spolupracovat s příslušnými francouzskými orgány".

Předpokládá se, že je to vůbec poprvé, kdy by měly být testy DNA použity k rozhodování o „osudu někoho z tisíců lidí, kteří uprchli z válkou sužovaného Blízkého východu v touze po lepším životě v Británii".

Podle soudních dokumentů má údajná matka teenagerů devět dětí. Z Iráku podle svých slov uprchla v roce 2007 poté, co jí zemřel manžel. Do Británie pak prý byla propašována spolu se svými třemi dětmi.

Témata:  uprchlíci Velká Británie DNA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy