Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Indonésii zabíjí pančovaný alkohol. Ve smrtící směsi byl i repelent

Indonésie
Indonésie
Foto: INT

Jakarta - Počet obětí pančovaného alkoholu v Indonésii se už vyšplhal na 80. Policisté v souvislosti s případem zadrželi v oblasti Jakarty a v sousední provincii nejméně 12 podezřelých.

Policejní mluvčí provincie Západní Jáva Trunoyudo Wisnu Andiko dnes prohlásil, že ve třech lokalitách provincie zahynulo za posledních deset dní v důsledku konzumace jedovatého alkoholu 45 osob. V oblasti Cicalengka, poblíž západojávské metropole Bandung, bylo hospitalizováno 100 lidí, někteří již v bezvědomí. 31 mrtvých registruje od počátku dubna Jakarta a její předměstí.

Policisté zadrželi 12 podezřelých, kteří čelí obvinění, že prodávali pančované alkoholické nápoje. Policie také zabavila desítky lahví s různými druhy alkoholu a kanystry s palmovým vínem.

Obyvatelé této nejlidnatější muslimské země alkohol požívají zřídka a někdy se jím zásobí pokoutně. Legálně prodávaný alkohol je drahý, pochází totiž téměř výhradně z dovozu a podléhá vysoké dani.

Zatím není jasné, zda byla příčinou smrti obětí otrava metanolem, nebo nějakou přísadou, kterou nápoje obsahovaly. "Byla to směs obsahující přísady nevhodné ke konzumaci. Stále tekutiny testujeme, abychom určili jejich složení," uvedl policejní mluvčí s tím, že mezi těmito přísadami byl například sirup proti kašli či repelent.

Témata:  alkohol Indonésie otrava

Aktuálně se děje

10:06

Srbsko se vzdává Ruska. Přibližuje se k NATO

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy