Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V brazilské věznici vypukla krvavá řež: Při pokusu o útěk bylo zastřeleno 20 lidí

Věznice, ilustrační fotografie
Věznice, ilustrační fotografie
Foto: Original Communications

Brasília - Při pokusu o útěk z vězení na severu Brazílie bylo v úterý zabito 20 lidí a čtyři další utrpěli zranění. Na místě došlo k přestřelce mezi policií a ozbrojenými vězni a jejich stoupenci. Zda se podařilo nějakému vězni uprchnout, úřady vyšetřují.

Incident se stal ve věznici Santa Izabel nedaleko města Belém v severním státě Pará. Prchajícím trestancům pomáhali ozbrojenci, kteří na vězeňské zdi házeli výbušniny. Někteří z vězňů byli podle policie rovněž ozbrojeni. Během přestřelky zahynulo 19 vězňů či jejich stoupenců a jeden dozorce.

Policie oznámila, že na místě zkonfiskovala dvě útočné pušky, tři pistole a dvě další střelné zbraně.

Největší latinskoamerická země má více než 726.000 vezňů, a řadí se tak k státům s nejvyšším počtem trestanců na světě. Životní podmínky v brazilských věznicích jsou podle agentury AP velmi špatné a šéfové gangů z vězení často dále provozují obchod s drogami. Loni si střety mezi gangy v brazilských věznicích vyžádaly životy nejméně 125 lidí.

Témata:  Brazílie věznice

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy