Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Islamisté plánovali teror a popravu civilisty v Barceloně, soud vynesl tresty

Vlajka Španělska
Vlajka Španělska
Foto: Pixabay

Madrid - Členové teroristické buňky ve Španělsku dostali od osmi do 12 let vězení. Plánovali atentáty v Barceloně, kde chtěli mimo jiné unést a demonstrativně popravit náhodného civilistu.

Deset mužů, mezi nimiž byli Španělé, Maročané a jeden Brazilec, zatkla katalánská policie v roce 2015. Skupinu předtím policie sledovala a nasadila do ní svého informátora. Ten jim posléze poskytl důkazy o plánech této teroristické buňky, která se začala formovat v roce 2014 v mešitě ve městě Terrassa poblíž Barcelony.

Skupina, která si říkala Islámské bratrstvo, plánovala podle verdiktu soudu zaútočit na několika místech v Barceloně, kde chtěla unést jednoho člověka, převléci ho do oranžové kombinézy (používané pro vězně v USA) a zabít ho. Popravu chtěla natáčet na video a zveřejnit na sociálních sítích.

Tři z odsouzených dostali v úterý v Madridu tresty 12 let vězení mimo jiné za vedení teroristické organizace, ostatní odsouzení mají strávit za mřížemi osm let. Žádný z odsouzených, kteří jsou ve věku od 22 do 48 let, neměl dříve záznam v trestním rejstříku.

Témata:  Španělsko terorismus Barcelona

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy