Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Napětí roste: Svět se obává rozhodnutí Bílého domu o Sýrii

Bílý dům, Washington D.C., USA
Bílý dům, Washington D.C., USA
Foto: Pixabay

Washington/Moskva/Damašek - Svět napjatě očekává, zda Bílý dům naplní svou pohrůžku raketovým úderem proti Sýrii, který by měl být trestem za údajný chemický útok syrské armády v povstalecké enklávě Dúmá u Damašku.

Rusko před vojenskou akcí varuje, Sýrie údajně vyklízí možné vojenské cíle. Bolívie požádala, aby se dnes krizí zabývala na uzavřeném zasedání Rada bezpečnosti OSN.

Přestože prezident Donald Trump ve středečním twitterovém vzkazu do Moskvy raketový útok ohlásil, americký Pentagon dal na vědomí, že situaci zatím analyzuje a zkoumá zpravodajské informace. Podle své mluvčí zatím Trump konkrétní časový plán akce nestanovil a v úvahu připadá kromě raketového útoku řada možností včetně nevojenských. Na důkazech o odpovědnosti režimu Bašára Asada prý ministerstvo obrany USA teprve pracuje, podle agentury Reuters zřejmě stoprocentní jistotu nemá.

Rusko chemický útok Damašku popírá. Moskva tvrdí, že vyhrocenou situaci navzdory slovním přestřelkám konzultuje s velením americké armády a prostřednictvím Turecka i se Severoatlantickou aliancí. Izrael se připravuje na možný vojenský útok ze Sýrie nebo Íránu, přestože prý není příliš pravděpodobný.

V samotné Dúmě podle ruských novinářů panuje klid. Ruská armáda má dnes do města vyslat policejní jednotku, která tam má zajišťovat bezpečnost a pořádek.

Témata:  Bílý dům USA Donald Trump Sýrie

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy