Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Gesto podpory brazilského exprezidenta: Desítky politiků přijaly jméno Lula

Brazílie
Brazílie
Foto: INT

Sao Paulo - Členové brazilské Strany pracujících (PT) v parlamentu a úředním styku používají své původní jméno rozšířené o příjmení Lula. Jde o gesto podpory uvězněnému exprezidentovi Luizi Ináciovi Lulovi da Silva, který si má odpykat 12 let vězení za korupci.

Iniciátorkou přepisování jmen byla předsedkyně levicové PT Gleisi Hoffmanová, která si mezi obě jména vepsala Lula. Takto se nyní objevuje v oficiálních parlamentních dokumentech či na elektronické hlasovací tabuli. Přidal se k ní i šéf poslaneckého klubu, nyní Paulo Lula Pimenta a na 60 dalších politiků.

Někteří pravicoví oponenti reagovali na nezvyklý krok podpory odsouzeného politika se zjevnou nadsázkou tím, že si ke jménu přidali příjmení Moro podle soudce Sergia Mora, který minulý týden nařídil Lulovo uvěznění.

Lula da Silva, který stál v čele Brazílie od ledna 2003 do ledna 2011, byl odsouzen loni v červenci za korupci k devíti letům vězení. Trest mu letos odvolací soud zvýšil na 12 let a jeden měsíc. Patrně vůbec nejoblíbenější prezident v historii země, se podle soudu korupce dopustil tím, že jako úplatek od stavební firmy OAS dostal luxusní byt ve městě Guarujá. Lula obvinění odmítá.

Jeho právníci dosud nevyčerpali všechny možnosti odvolání. Soud navíc řeší podnět brazilské právnické asociace, která žádá, aby do vězení nemuseli nepravomocně odsouzení, kteří ještě mají možnost se odvolat. 

Exprezident stále hodlá kandidovat v podzimních volbách, v nichž je podle průzkumů jasným favoritem. 

Témata:  Brazílie

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy