reklama

Ruský velvyslanec v Libanonu Alexandr Zasypkin v úterý řekl, že pokud Američané zaútočí, pak Rusko rakety sestřelí a zaútočí i na odpalovací místa. Britský generál Richard Barrons řekl, že je to pohrůžka válkou a znamená to, že Rusko je připraveno potopit lodě, útočit na ponorky a sestřelit letadla. 

The Times napsal, že syrská armáda vyklidila svá velitelství v Damašku. Odvezla odtud personál i zbraně. Své lidi odváží také spojenecký Hizballáh z pozic poblíž syrských vojenských základen na západě Sýrie. Podle satelitních snímků Rusko přesunulo své námořní lodě ze základny v syrském Tartúsu dál do Středozemního moře a blíž k pozicím americké válečné lodi Donald Cook.

Británie se chce stejně jako Francie k případnému americkému útoku připojit. Má jít o odvetu za údajný chemický útok na syrskou Dúmu. 

Británie má na kyperské základně Akrotiri kromě jiného osm bojových letadel Tornado s doletem 3900 kilometrů. V blízkosti je rovněž šest britských stíhaček Typhoon se střelami typu vzduch-vzduch, které mají útočící stroje chránit před nepřátelskou palbou.

Největším nebezpečím pro lodě, letadla a ponorky je podle The Times obranný raketový systém S-400, který má Rusko v Sýrii.

Vojenský odborník Michael Fabey řekl, že americká válečná loď Donald Cook, která je ve východním Středomoří, je dobře vyzbrojená a její posádka dobře připravená na to, aby čelila případným protiraketám. Je to ale podle něj poprvé za generaci, kdy hrozí konflikt, při němž je Rusko připraveno použít své lodě i pozemní vojenskou techniku k vojenskému střetu na moři s USA a jejich spojenci.