Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do čela EU se mohou dostat Barnier, Rutte i Weber

Evropská Unie, Brandenburská brána, Německo
Evropská Unie, Brandenburská brána, Německo
Foto: European Union

Brusel - Podle průzkumu mezi tisícovkou bruselských úředníků, lobbistů a odborníků na EU z řad vědců či novinářů by v příštím roce mohli vrcholné pozice v čele EU obsadit Francouz Michel Barnier, Nizozemec Mark Rutte a Němec Manfred Weber.

Největší šanci stát se v příštím roce předsedou Evropské komise má hlavní vyjednávač pro brexit Barnier, kterého za pravděpodobného nástupce Jeana-Claudea Junckera považuje 37 procent dotázaných. Na druhém a třetím místě se umístily dánská eurokomisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová a šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová, která stejně jako Barnier pochází z Francie.

Předsedou Evropského parlamentu se podle dotázaných po volbách, které se uskuteční v květnu příštího roku, stane Němec Manfred Weber, současný předseda frakce Evropské lidové strany, která je nejsilnější v europarlamentu. Kromě něj mají podle dotázaných šanci nahradit současného předsedu, Itala Antonia Tajaniho, i Irka Mairead McGuinnessová a Belgičan Guy Verhofstadt.

Poláka Donalda Tuska by v čele Evropské rady podle průzkumu mohl vystřídat nizozemský premiér Mark Rutte, litevská prezidentka Dalia Grybauskaitéová či irský premiér Leo Varadkar. Funkce předsedy Evropské rady byla přitom jedinou, u které oslovení úředníci, lobbisté a odborníci na EU zmínili politiky z východní části EU jako možné kandidáty.

Favoritem na funkci předsedy Evropské centrální banky je současný šéf německé centrální banky Jens Weidmann.

Témata:  EU Mark Rutte 1 Manfred Weber

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:59

Kreml chce zatlačit Ukrajince hlouběji, obává se střel ATACMS

V případě, že Kyjev získá od Spojených států taktické balistické střely ATACMS s delším doletem, Rusko bude nuceno provést hlubší vojenské akce proti ukrajinským silám a rozšířit tzv. nárazníkovou zónu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy