Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Týmy OPCW dorazí do Sýrie dnes a v pátek, vyšetřovat začnou v sobotu

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

New York - V syrské Dúmě údajně 7. dubna došlo k chemickému útoku. Zemřelo několik desítek lidí, z nichž přes 40 vykazovalo známky vystavení toxickým látkám. Západ z chemického útoku viní vládu v Damašku, která to popřela. Do města by dnes a v pátek měly dorazit dva týmy vyšetřovatelů mezinárodní Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW).

Vyšetřovatelé by měli začít pracovat v sobotu. „Jsme připraveni je přepravit, kam budou chtít, a kdykoli budou chtít," řekl novinářům syrský zástupce při OSN Bašár Džaafarí, jehož citovala agentura Reuters.

OPCW podle Džaafarího na syrskou ambasádu v Bruselu poslala čtyři pasy. „Víza byla udělena okamžitě," dodal Džaafarí.

Švédsko dnes podle Reuters v Radě bezpečnosti OSN předložilo rezoluci, která žádá, aby šéf OSN António Guterres vyslal do Sýrie zvláštní tým pro odzbrojení. Jeho úkolem by podle Švédů mělo být vyřešit „všechny stávající otázky kolem užití chemických zbraní jednou provždy".

Témata:  Sýrie Organizace pro zákaz chemických zbraní

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.