Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Corbyn kritizuje Mayovou kvůli Sýrii: Čeká na instrukce od Trumpa

Jeremy Corbyn
Jeremy Corbyn
Foto: Facebook

Londýn - Napětí kvůli možnému vojenskému úderu USA v Sýrii rozvířilo politickou scénu v Británii. Lídr labouristů Jeremy Corbyn řekl, že Británie by měla požadovat nezávislé vyšetření údajného chemického útoku syrské armády v povstalecké enklávě Dúmá u Damašku, místo aby čekala na instrukce od amerického prezidenta Donalda Trumpa.

"Zdá se, že vláda čeká na instrukce od prezidenta Donalda Trumpa, jak dál postupovat," uvedl Corbyn v prohlášení. Nezávislé vyšetřování "hrozného útoku chemickými zbraněmi", o které by podle něj měla Británie usilovat, by měla zaštítit Organizace spojených národů.

Corbyn v uplynulých dnech ostře kritizoval postup vlády premiérky Theresy Mayové v krizi, kterou vyvolal údajný chemický útok v Dúmě. "Další bombardování, další zabíjení, další válka nezachrání životy. Jen to bude stát další životy a zplodí válku někde jinde," varoval Corbyn.

Britskou vládu už dříve vyzval, aby nepřijímala rozhodnutí o případném útoku sama, ale nechala o něm hlasovat v parlamentu. Podle britských listů Mayová zákonodárcům případné rozhodnutí o vojenské akci ke schválení předložit nehodlá. "Jen si představte scénář, že americká raketa sestřelí ruské letadlo, nebo naopak. Kam by to vedlo?" varoval před vojenskou akcí předseda labouristů.

Kabinet premiérky Mayové se ve čtvrtek na mimořádném zasedání shodl, že by Mayová měla dál jednat se Spojenými státy a Francií o koordinované reakci na údajný chemický útok v Dúmě. Podle ministrů je "velmi pravděpodobné", že za útokem na Dúmu stál režim syrského prezidenta Bašára Asada. 

Témata:  Jeremy Corbyn Velká Británie Sýrie Theresa Mayová

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy