Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Ukrajině padl první ukrajinský voják od příměří z konce března

Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie
Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie
Foto: mil.in.ua

Kyjev - Proruští separatisté v Donbasu během uplynulých 24 hodin podle Kyjeva stříleli v 66 případech a vypálili asi 90 min ráže 82 a 120 milimetrů. Jeden ukrajinský voják byl zabit. Jde o první oběť bojů od "velikonočního" příměří na konci března.

"Se smutkem oznamuji, že včera ruská ozbrojená agrese vzala život dalšímu obránci Ukrajiny. Při nepřátelském ostřelování přišel o život náš voják, narozený v roce 1986, a další voják utrpěl zranění," řekl mluvčí ukrajinské armády Dmytro Huculjak. Lékaři označili stav zraněného za vážný.

Separatisté naopak obvinili ukrajinskou armádu, že během uplynulého týdne porušila příměří ve 180 případech, a to i palbou z těžkých děl, jejichž přítomnost u frontové linie zakazují mírové dohody z Minska. O žádných ztrátách se však nezmínili.

Ukrajina a Západ obviňují Rusko z vojenské podpory separatistů, Moskva to stále popírá, nejvýše připouští výskyt "dobrovolníků" bojujících po boku separatistů. Konflikt si od dubna 2014 vyžádal přes 10 tisíc mrtvých.

Témata:  Ukrajinská krize Armáda Ukrajina Ukrajina

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy