Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Putin varoval Macrona před akcemi kroky v Sýrii

Vladimír Putin
Vladimír Putin
Foto: kremlin.ru

Moskva - Šéf Kremlu dnes varoval Paříž před jakýmikoli "neuváženými a nebezpečnými" kroky v Sýrii. Francouzský prezident Emmanuel Macron se v telefonickém rozhovoru s Vladimirem Putinem vyslovil pro intenzivnější dialog s Moskvou.

Putin reagoval na pohrůžky Západu vojenskou odplatou za údajný chemický útok v syrském městě Dúmá z minulé soboty. Západ z něj viní syrský režim, který podporuje Moskva.

"Hlavní je vyvarovat se jakékoli neuvážené a nebezpečné akce, která by byla flagrantním porušením Charty Spojených národů a která by měla nepředvídatelné důsledky," uvedl Kreml v prohlášení po telefonickém rozhovoru obou státníků.

Podle Kremlu oba prezidenti nařídili ministerstvům obrany a zahraničí ve svých zemích, aby udržovaly vzájemnou intenzivní komunikaci s cílem snížit napětí kolem situace v Sýrii.

Marcon se vyslovil pro intenzivnější dialog s Moskvou ohledně Sýrie a vyjádřil obavy ze zhoršení situace. "Prezident republiky vyzval k zachování a zintenzivnění dialogu s Ruskem s cílem vnést do Sýrie zpátky mír a stabilitu," uvedl Elysejský palác.

Macron dnes vyjádřil politování nad tím, že Rusko tento týden využilo svého práva veta při hlasování Rady bezpečnosti OSN o návrhu, který požadoval vytvoření mezinárodního nezávislého orgánu pro vyšetření odpovědnosti za chemické útoky v Sýrii. Podle Macrona to zabránilo jednotné a rozhodné reakci na útok.

Témata:  Vladimír Putin Rusko Francie Emmanuel Macron

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy