reklama

Podle Pentagonu bylo zasaženo vědecké výzkumné středisko v Damašku vyvíjející chemické a biologické zbraně. Rakety byly zacíleny rovněž na skladiště chemických zbraní západně od Homsu a velící centrum, kde se skladuje vybavení k chemickým útokům. To se nachází také nedaleko Homsu.

První exploze se podle médií ozvaly okolo 3:00 SELČ, tedy ve chvíli, kdy americký prezident Donald Trump světu oznamoval, že nařídil úder v odvetě za chemický útok u města Dúmá.

Při úderech byla nasazeny desítky spojeneckých letadel, rakety byly odpalovány rovněž z lodí ve Středozemním moři. Washington podle zdroje televize CNN vyslal do akce bombardéry B-1B, které jsou schopny zasáhnout střelami JASSM cíle vzdálené až 370 kilometrů, nemusely se tedy vystavovat riziku zasažení syrskou protivzdušnou obranou. Použita byla rovněž nejméně jedna vojenská loď vybavená střelami Tomahawk s doletem až 2500 kilometrů.

Francie zapojila do akce stíhačky Mirage a Rafale a čtyři vojenské lodě. Británie vyslala ze základny Akrotiri na Kypru čtveřici letadel Tornado, které vyslaly naváděné střely Storm Shadow s doletem téměř 500 kilometrů, rovněž proto nemusely vstoupit do syrského vzdušného prostoru.

Syrská média uvedla, že protivzdušné obraně syrské armády se podařilo sestřelit celkem 13 raket. Spojenci uvádějí, že jejich cílem bylo zasáhnout místa s co nejmenším rizikem civilních obětí. Podle syrské státní televize byly při útoku u Homsu zraněni tři civilisté.

Britský ministr obrany Gavin Williamson rozhlasové stanici LBC řekl, že raketový útok už skončil a že měl významný dopad na to, co bude Sýrie v budoucnu schopna podnikat. Údery popsal jako "vysoce úspěšné" a vyzval Rusko, aby využilo svého vlivu na Damašek a pokusilo se přispět k ukončení konfliktu.