reklama

Sedm italských charitativních organizací obvinilo francouzskou pohraniční policii, že falšuje data narození dětských uprchlíků, kteří cestují sami, a snaží se je jako dospělé posílat zpátky do Itálie, píše The Guardian.

Organizace se kvůli tomu dokonce obrátily na Evropskou komisi a italské ministerstvo vnitra. Charity zdůraznily důkazy týkající se dvou případů, kdy se datum narození mladých migrantů na dokumentech o „odmítnutí vstupu" změnilo. Jeden z údajných incidentů byl zaznamenán v březnu, kdy charitativní pracovníci sledovali situaci kolem italského pohraničního města Ventimiglia.

Většina migrantů, kteří se snaží cestovat na sever do Francie vlakem, projíždí právě přes město Ventimiglia, často je ale chytí hlídky a pošlou je zpět na jih. „Byli jsme tam jen náhodou, ale viděli jsme dva nezletilé, které jsme dobře znali, jak byli zastaveni francouzskou policií," uvedla Daniela Ziterosaová, právní asistentka v charitativní organizaci Intersos.

„Viděli jsme, že policie napsala na dokument o odmítnutí vstupu nesprávné datum narození. Jedno z dětí si pořídilo fotografii dokumentu a na ní můžete vidět, že jeho datum narození bylo změněno oproti tomu, které nahlásil,“ uvádí. „Podařilo se nám je zastavit předtím, než je poslali zpět.“

Obvinění by podle deníku mohlo ještě více zhoršit už tak napjaté vztahy mezi Itálií a Francií kvůli hranicím. Přichází totiž méně než dva týdny poté, co se francouzští policisté objevili na italské vlakové stanici a přinutili nigerijského migranta podezřelého z užívání drog provést test moči.

Chlapec, který pořídil fotografii špatně vyplněného dokumentu, se narodil v Eritreji dne 1. října 2001, ale datum na tomto formuláři bylo upraveno na 1. ledna 2000. V červnu minulého roku přišel mladík do Itálie a pokoušel se dostat se do Švédska, kde žije jeho bratr.

Právo EU stanoví, že nezletilé osoby bez doprovodu musí být chráněny a že ti, kteří žádají o azyl v jednom členském státě, mají právo být přesunuti do jiného, pokud tam mají rodinné příslušníky. Charitativní organizace také poukazují na to, že Itálie nepřijala adekvátní postupy pro sjednocení rodin a že mnohé děti v zemi uvízly a neměly proto jinou možnost, než se pokusit o vlastní cestu.

Ventimiglia je trvalou čekací stanicí pro migranty, kteří od roku 2011 doufají, že překročí hranice. Asi 200 lidí spí pod mostem, uvedla Ziterosaová. Mnozí se také pokoušejí překročit přes zrádný horský průsmyk mezi Itálií a Francií.

Zdroj z italské pohraniční policie deníku řekl, že pokud existují pochybnosti o věku migrantů, francouzské orgány se mohou obrátit na italskou databanku. „Identifikujeme lidi po připlutí, takže víme, zda jsou nezletilí nebo dospělí," uvedl zdroj. „Pokud existují nějaké pochybnosti, francouzské úřady si to u nás mohou ověřit. A jestli jsou lidé mladiství, musí je vzít, ne poslat zpět,“ dodal zdroj.