Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Putin se obrací na OSN, Izrael se postavil na stranu západních spojenců

OSN
OSN
Foto: Pixabay

Moskva/Jeruzalém - Podle ruského prezidenta Vladimira Putina je úder Západu v Sýrii aktem agrese vůči suverénnímu státu a dál zhorší humanitární situaci v zemi. Moskva svolá mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN. Naopak Izrael označil dnešní raketové útoky USA, Británie a Francie za ospravedlněné.

"Spojené státy svými kroky dále zhoršují humanitární katastrofu v Sýrii, přinášejí další utrpení civilistům a v podstatě zavírají oči před teroristy, kteří Syřany trýzní už sedm let, a vyvolávají další uprchlickou vlnu," uvedl Putin. Podle ruského prezidenta budou mít údery "ničivý vliv na celý systém mezinárodních vztahů".

Americký prezident (Donald) Trump dal loni jasně najevo, že použití chemických zbraní bude znamenat překročení červené linie, zní z Izraele. "V noci na dnešek USA, Francie a Británie pod americkým vedením postupovaly podle toho. Sýrie nadále páchá vražedné činy a skýtá také Íránu základnu pro podobné další akce, které ohrožují její území, její jednotky a její vedení," řekl izraelský činitel.

Izraelský opoziční politik Jair Lapid ocenil západní mocnosti za noční útok. "I když to byl jen útok omezeného rozsahu, vyslal tak civilizovaný svět (syrskému prezidentu Bašáru) Asadovi jasný vzkaz, že nebude mlčky přihlížet, když vraždí děti," řekl vůdce centristické strany Ješ Atid.

Koordinovaná akce tří západních zemí podle britské premiérky Theresy Mayové vyslala "jasnou zprávu", že mezinárodní společenství nebude tolerovat používání chemických zbraní. Útok proti Sýrii podle ní byl "správný a legální". 

Nikdo jiný než syrská vláda podle Mayové nemohla chemický útok na povstaleckou enklávu Dúmá provést. Británie si je podle předsedkyně vlády jistá úspěchem raketového útoku proti konkrétním cílům na syrském území. Potřeba rychlé akce i otázky bezpečnosti vedly podle Mayové k tomu, že vláda o útoku na Sýrii rozhodla bez parlamentu. Předseda opozičních labouristů Jeremy Corbyn v minulých dnech Mayovou opakovaně vyzýval, aby případný útok na Sýrii předložila k hlasování zákonodárcům.

Témata:  Vladimír Putin Izrael OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy