reklama

Podle Asada přišel třístranný úder USA, Británie a Francie na syrská vojenská zařízení poté, co si Západ uvědomil, že ztratil kontrolu a hodnověrnost v konfliktu. Rúhání v telefonickém rozhovoru s Asadem vyjádřil přesvědčení, že "tato agrese neoslabí odhodlání syrského lidu v jeho válce proti terorismu".

Informace o telefonátu Asada s Rúháním obsahují první vyjádření syrského prezidenta po nočním úderu proti Sýrii v reakci na údajný chemický útok v povstalecké enklávě Dúmá, který Západ přičítá Asadovu režimu. Prezidentský úřad před tím jen zveřejnil krátké video zachycující zřejmě Asadův dnešní příchod do úřadu. Prezident v něm ale nemluví.

Čínské ministerstvo zahraničí vyzvalo k úplnému, spravedlivému a objektivnímu vyšetření údajného užití chemických zbraní v syrské povstalecké enklávě Dúmá. 

"Neustále odmítáme užití síly v mezinárodních vztazích," uvedla mluvčí čínské diplomacie Chua Čchun-jing. "Vyzýváme dotčené strany, aby se vrátily do rámce mezinárodního práva," dodala s tím, že dnešní akce obešla Radu bezpečnosti OSN. Čína podle mluvčí věří, že "politické řešení je jediným možným řešením syrské krize".