Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Skupinu radikálů v Pásmu Gazy zabil výbuch, bomba explodovala předčasně

Palestina, pásmo Gazy
Palestina, pásmo Gazy
Foto: Pixabay

Gaza - Na jihu Pásma Gazy dnes došlo k explozi, která zabila čtyři radikální Palestince. Skupina Islámský džihád později oznámila, že šlo o členy jejího ozbrojeného křídla. Muži přišli o život při předčasné explozi nálože nebo rakety.

Palestinská strana nejprve tvrdila, že muži jedoucí ve voze poblíž Rafáhu byli smrtelně zraněni při zásahu izraelským protitankovým granátem. Izrael to ale dementoval a izraelská armáda zdůraznila, že v dané oblasti neprováděla žádné útoky.

Palestinci pořádají protestní akce u hranice s Izraelem od 30. března a chtějí v nich pokračovat do poloviny května, tedy do 70. výročí vzniku státu Izrael. Palestinci si toto výročí připomínají jako "nakbu" - katastrofu. Po vzniku Izraele 14. května 1948 propukla první izraelsko-arabská válka, při níž bylo zničeno na 400 palestinských vesnic.

Z nového státu tehdy uprchly nebo byly vyhnány statisíce Palestinců. Izraelské vlády odepírají palestinským rodinám právo návratu ze strachu, že by Izrael v důsledku toho nebyl státem, kde Židé tvoří většinu populace.

Témata:  Gaza (palestinské město v Pásmu Gazy) Izrael

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 10:44

Rusko podle expertů po schválení americké pomoci posílí útoky proti Ukrajině

Západní vojenští odborníci očekávají v následujících týdnech posílení ruských raketových a dronových útoků na Ukrajinu, než dorazí nová americká vojenská pomoc schválená Sněmovnou reprezentantů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy