Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Izraelská armáda zničila obří tunel Hamásu

Izraelská armáda
Izraelská armáda
Foto: Pixabay

Jeruzalém - Izraelská armáda zničila tunel, který vybudovalo palestinský Hamás a který ústil na území Izraele. Nový tunel byl napojen na síť tunelů vyhloubených v severní části Pásma Gazy.

Izraelský ministr obrany Avigdor Lieberman uvedl, že tento tunel byl nejdelší a nejhlubší, jaký Izrael dosud objevil. "Je to tunel, jehož vyhloubení stálo miliony dolarů. To jsou peníze, které mohly být využity ke zlepšení situace obyvatel Gazy, ale místo toho byly utopeny v písku," řekl Lieberman, jehož citovala agentura AP.

Tunel Hamásu sousedil s oblastí, kde se nedávno konaly hromadné protesty Palestinců za právo na návrat uprchlíků a jejich potomků do oblastí nyní tvořících součást Izraele a za ukončení izraelské blokády Pásma Gazy. Hamás podle Izraele sérii násilných protestů zneužíval k útokům na jeho území.

Hamás ovládá Pásmo Gazy od roku 2007 a od té doby vedl s Izraelem už tři války. Na hranicích s Gazou od posledního ozbrojeného konfliktu v roce 2014 doposud přetrvával relativní klid, násilí znovu propuklo až loni v prosinci, kdy americký prezident Donald Trump uznal Jeruzalém za metropoli Izraele. Hamás tehdy vyhlásil další intifádu.

Témata:  Izrael HAMÁS Izraelská armáda

Aktuálně se děje

8. května 2024 22:04

Bomba ve škole. 14letému mladíkovi může hrozit 3 až 7 let vězení nebo doživotí

Během policejní operace pod krycím názvem Škola zasáhla Národní kriminální agentura (NAKA) a zadržela čtrnáctiletou osobu kvůli podezření ze šíření poplašné zprávy. Uvedla tisková agentura TASR.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy