Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Indie je na nohou: Zemi zachvátila nová vlna znásilňování a vraždění dívek

Indické ženy demonstrují proti brutálnímu znásilnění a nízkým trestům pro viníky.
Indické ženy demonstrují proti brutálnímu znásilnění a nízkým trestům pro viníky.
Foto: Pixabay

Dillí - Po celé Indii se konají protesty, na nichž aktivisté viní úřady z neschopnosti vyšetřit útoky na ženy. Novou vlnu demonstrací vyvolal případ znásilnění dospívající dívky, z kterého je obviněn politik vládní strany.

Další případ znásilnění a vraždy dívky je hlášen ze západoindického státu Gudžarát, kde ve městě Surat 5. dubna někdo znásilnil a zavraždil jedenáctiletou dívku. "Tělo bylo objeveno 6. dubna na kraji dálnice a podle lékařské zprávy byla dívka sexuálně napadena a zavražděna 5. dubna," řekl dnes mluvčí suratské policie. Totožnost oběti policie teprve zjišťuje.

Podle lékařského ohledání byla dívka škrcena a dušena. Na jejím těle se našla řada menších zranění, z nichž některá byla staršího data.

Během víkendu se po celé Indii konají demonstrace, které mají vyvinout tlak mimo jiné na potrestání viníků případu hromadného znásilnění a vraždy osmileté dívky z muslimského kočovného kmene v Kašmíru. Dívenka byla údajně unesena, omámena drogami a držena v zajetí. Znásilnilo ji prý osm hindských mužů. Tělo dívky bylo nalezeno už v lednu a nevalný posun ve vyšetřování donutil aktivisty k zahájení protestů. 

Hněv lidí ještě rozdmýchala skutečnost, že minulý týden byl zatčen poslanec vládnoucí hinduistické nacionalistické Indické lidové strany (BJP) Kuldíp Singh Sengar, který loni s pomocí dalších čtyř osob údajně unesl a znásilnil dospívající dívku. 

V Indii bylo v roce 2016 zaznamenáno asi 40.000 případů znásilnění, přičemž ještě v roce 2012 to bylo o 25.000 případů méně, vyplývá z vládních údajů. Organizace na ochranu lidských práv tvrdí, že o dalších tisících případech znásilnění se úřady nedozví.

Násilí na ženách se v Indii rozmáhá, přestože v roce 2013 byly přijaty přísnější zákony. Stalo se tak po znásilnění studentky, kterého se v prosinci 2012 dopustila v autobuse projíždějícím Dillí skupina mužů. Tento čin vyvolal po celé Indii i v zahraničí vlnu protestů a zaměřil pozornost na vysoký počet případů znásilnění v této zemi.

Témata:  Indie znásilnění

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 22:25

Greta Thunbergová byla obviněna z ignorování policejních příkazů

V úterý švédská prokuratura zahájila obvinění proti klimatické aktivistce Gretě Thunbergové za občanskou neposlušnost. Incident se týká protestu před švédským parlamentem, během kterého Thunbergová odmítla odejít po výzvě policie.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy