Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Černohorci volili prezidenta: Favorizovaný Djukanović vyhrál už v prvním kole

Černá Hora
Černá Hora
Foto: Pixabay

Tirana - Favorizovaný Milo Djukanović (56) byl zvolen prezidentem Černé Hory hned v dnešním prvním kole voleb. Nezávislé Centrum pro monitoring (CEMI) oznámilo po sečtení 89 procent hlasů ve vybraných testovacích volebních místnostech, že Djukanović získal 53,9 procenta hlasů.

Milo "Djukanović je novým prezidentem Černé Hory" a "druhé kolo voleb nebude", řekl novinářům v sídle DPS představitel socialistů Milos Nikolić. Djukanovičův volební štáb hovoří o "historickém vítězství".

Se ziskem 33,4 procenta se za Djukanovićem umístil kandidát několika opozičních stran Mladen Bojanić. Třetího nejvyššího zisku dosáhla s 8,1 procenta kandidátka Draginja Vuksanovičová.

Druhé kolo prezidentských voleb tak odpadá, ohlásilo CEMI, které je podle agentury APA dlouhá léta známo svými spolehlivými odhady. Také podle předběžných výsledků státní volební komise vede Djukanović po sečtení 17 procent hlasů se ziskem 56,08 procenta nad svým hlavním rivalem Bojaničem s 33 procenty.

Djukanović se v nejvyšších patrech černohorské politiky pohybuje od roku 1991, kdy se stal ve 29 letech předsedou vlády. Tento úřad zastával už šestkrát, v letech 1998 až 2002 pak už jednou byl i prezidentem.

Témata:  Černá Hora volby EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy