Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump si dál přeje brzké stažení vojáků USA ze Sýrie, v zemi jich jsou asi 2 tisíce

Americká armáda, ilustrační fotografie
Americká armáda, ilustrační fotografie
Foto: U.S. ARMY

Washington - V Sýrii jsou momentálně nasazeny zhruba 2000 amerických vojáků. Prezident USA Donald Trump si stále přeje jejich brzké stažení, informovala agentura Reuters. Francouzský prezident Emmanuel Macron přitom prohlásil, že ještě před sobotním úderem telefonicky Trumpa přesvědčil, aby americké vojenské jednotky ze Sýrie zatím nestahoval.

"Americká mise (v Sýrii) se nezměnila - prezident se jasně vyjádřil, že si přeje aby se americké síly vrátily domů co nejdříve," uvedla mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová.

"Jsme odhodláni úplně rozdrtit ISIS a navodit podmínky, které zamezí jeho návratu. Očekáváme ovšem od svých spojenců a partnerů v regionu, že převezmou více odpovědnosti na zabezpečení oblasti, a to jak v ohledu finančním, tak vojenském," dodala Sandersová.

Přání, aby američtí vojáci co nejdříve Sýrii opustili, artikuloval Trump veřejně na konci března v projevu v ohijském městě Richfield. "Velmi brzy ze Sýrie odejdeme," řekl tehdy Trump. "Ať se o to teď postarají jiní. Vrátíme se do své země, kam patříme a kde chceme být," dodal.

Témata:  U.S. ARMY Donald Trump Sýrie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy