Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Útok na syrský chemický program byl zcela správná věc, tvrdí šéf britské diplomacie

Boris Johnson (autor: Andrew Parsons / i-Images)
Boris Johnson (autor: Andrew Parsons / i-Images)
Foto: Flickr

Lucemburk - Šéf britské diplomacie Boris Johnson dnes při příchodu na na jednání se svými kolegy z EU v Lucembursku obhajovat sobotní raketový úder proti Sýrii. Podle jeho slov šlo o správnou věc, protože v Sýrii zašla příliš daleko "eroze stoletého tabu" na používání chemických zbraní.

Poslední dění v Sýrii i širší souvislosti roky trvajícího syrského konfliktu jsou klíčovým tématem dnešní ministerské schůzky. Jak při příchodu zdůraznila šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová Evropská unie dál podporuje snahy OSN a jejího zmocněnce pro Sýrii Staffana de Mistury o nalezení politického řešení krize.

Johnson před novináři upozornil, že cílem vojenské akce nebyla snaha změnit průběh války v Sýrii, dosáhnout změny režimu či se zbavit syrského prezidenta Bašára Asada. "Obávám se, že syrská válka bude svým strašným, nešťastným způsobem pokračovat dál," prohlásil.

Jednalo se podle něj o vyjádření faktu, že svět má dost opakovaného používání chemických zbraní. Britský ministr také ocenil silnou mezinárodní podporu, které se akci trojice zemí dostalo.

Šéfové diplomacií evropského bloku dnes dají jasně najevo, že hlavní odpovědnost za katastrofální situaci a utrpení Syřanů nese režim prezidenta Bašára Asada. Ministři by také měli co nejostřeji odsoudit útoky na civilisty a civilní infrastrukturu, nemocnice a školy.

"Měli bychom dál tlačit na řešení prostřednictvím OSN," upozornil také nizozemský ministr zahraničí Stef Blok. Prvním krokem je podle něj příměří a možnost přístupu humanitárních pracovníků a pomoci.

"Přes napětí ve vztazích s Ruskem je třeba se o to snažit. Politické řešení je jediné možné," podotkl. Podobně se vyjádřil i lucemburský ministr Jean Asselborn. Německý ministr Heiko Maas považuje za důležité, že po sobotních útocích nenastala eskalace konfliktu. Zároveň se také vyslovil pro politické řešení syrské krize.

Témata:  útok Západu na Sýrii Boris Johnson EU

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy