Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Kolumbii zavraždili dva novináře a unesli další cizince

Vlajka Kolumbie
Vlajka Kolumbie
Foto: Pixabay

Bogotá - Kolumbijský gang, který minulý týden zabil dva ekvádorské novináře a jejich řidiče, unesl další dva občany sousední země. Zločinecká skupina, vedená bývalými povstalci z Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC), poslala video s unesenými ekvádorské vládě, informovala agentura EFE.

Dvojice byla unesena v kolumbijské provincii Esmeraldas u hranic s Ekvádorem, kde gang koncem března unesl i trojici jejich krajanů pracujících pro list El Comercio. Ekvádorské úřady vedou v oblasti boj proti pašerákům drog.

"Pane prezidente, vzkazují vám, abyste nám prosím pomohl, dostal nás z toho, aby se nám nestalo totéž, co se stalo těm novinářům," říká muž na nahrávce poslané únosci, kterou na úterní tiskové konferenci prezentoval ekvádorský ministr vnitra César Navas. "Máme děti, máme v Ekvádoru rodinu, kterou chceme vidět, nemáme nic společného s touto válkou," dodává muž ve vzkazu adresovaném ekvárodskému prezidentu Lenínu Morenovi.

Podle Navase video s unesenými poslal vládě prostřednictvím internetu jeden z bývalých členů FARC Walter Artízala přezdívaný Guacho. Ekvádorský ministr však oznámil, že nemá jistotu, že na nahrávce jsou skutečně občané jeho země, a požádal média, aby pomohla muže a ženu identifikovat.

Gang operuje v hraniční oblasti ležící na takzvané tichomořské trase, po níž zločinci pašují kokain přes Střední Ameriku do USA. Kartel známý jako Fronta Oliver Sinisterra (jméno jednoho z již nežijících vůdců FARC) vedený Artízalou a dalšími někdejšími členy povstalecké organizace podniká únosy ve zjevné snaze přimět ekvádorskou vládu, aby protidrogové akce u hranic ukončila.

Na vládu sousední země se skupina obrátila i v případě unesených novinářů, prezident Moreno však prohlásil, že nemá dostatečné důkazy o jejich únosu. Krátce nato se minulý týden objevila zpráva o jejich smrti.

Kolumbijská vláda uzavřela s FARC v roce 2016 mírovou dohodu, na jejímž základě většina povstalců loni složila zbraně a organizace se přeměnila v politickou stranu se stejnou zkratkou. Někteří povstalci se však k dohodě nepřipojili a pokračují v násilí ve zločineckých skupinách.

Témata:  Kolumbie Ekvádor FARC únos / rukojmí vražda

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:38

Mrazivé noční počasí až do odvolání. Výstraha platí téměř pro celou zemi

Mrazivým počasím začne i nadcházející týden, do jehož začátku zbývá pár hodin. Teploty budou v noci klesat pod nulu téměř na celém území republiky, platí výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy