Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Průlom ve vztazích Brusel-Moskva? Juncker dorazí na ekonomické fórum do Ruska

Summit G7 v Německu, Jean-Claude Juncker
Summit G7 v Německu, Jean-Claude Juncker
Foto: g7germany.de

Brusel/Moskva - Na ekonomické fórum, které se bude v červnu konat v Petrohradu, dorazí také předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Zatím není jasné, zda se osobně sejde s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Juncker tak velmi pravděpodobně zamíří do Ruska v době, kdy se před červnovým summitem EU v unii opět začíná řešit pokračování protiruských sankcí.

Juncker byl pozván a svou účast na 16. června plánuje, sdělila dnes mluvčí komise Mina Andreevová. Politik hodlá seznámit ruské vedení i širší publikum s pohledem Evropské unie na současný stav vzájemných vztahů mezi EU a Ruskou federací.

Mluvčí připomněla, že komise "samozřejmě plně sdílí" základní principy evropského přístupu k Rusku, které nedávno znovu potvrdili také ministři zahraničí členských zemí osmadvacítky.

Mluvčí komise Margaritis Schinas zatím nepotvrdil, zda se Juncker setká k dvoustrannému jednání s Putinem. "Nebyl bych přehnaně optimistický, pokud jde o hledání známek průlomu v každém samostatném (unijním) kroku," řekl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov na tiskové konferenci. "Prezident Putin opakovaně mluvil o svém zájmu a zájmu Moskvy na vedení a rozšíření tohoto druhu dialogu," dodal Peskov.

Šéf unijních summitů Donald Tusk dal minulý týden na jednání skupiny velkých světových ekonomik G7 v Japonsku jasně najevo, že dál platí úzká spojitost mezi trváním sankcí a plným prosazením loňských mírových dohod z Minsku.

Kvůli plánu jet příští měsíc do Petrohradu čelí Juncker kritice, podle serveru Politico mají výhrady i někteří jeho blízcí spolupracovníci. Případná Junckerova návštěva by byla první cestou šéfa unijní instituce do Ruska od roku 2014.

Témata:  Jean-Claude Juncker EU Rusko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy