Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Syrská vláda chce získat Jarmúk. Islamisté okolo uprchlického tábora dostali ultimátum

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Damašek - Islámští radikálové, kteří ovládají oblast u uprchlického tábora Jarmúk u Damašku, dostali 48 hodin na to, aby se stáhli. Informoval o tom dnes syrský provládní deník Al-Vatan. "Jestliže odmítnou, armáda a další jednotky, které ji podporují, jsou připraveny zahájit vojenskou operaci s cílem ukončit přítomnost této organizace v oblasti," dodal list.

Enkláva pod kontrolou radikálů se nachází okolo tábora Jarmúk, který byl v minulosti domovem více než 160.000 Palestinců. Mnoho z nich kvůli bojům mezi jednotlivými radikálními skupinami odešlo. Podle Chrise Gunnesse, mluvčího Úřadu OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA), tam je nyní uvězněno na 12.000 civilistů, z nichž asi polovina jsou Palestinci. UNRWA pomáhá palestinským uprchlíkům, kteří odešli z domovů po vzniku Izraele.

Islamisty ovládaná oblast v okolí tábora je mnohem menší než východní Ghúta východně od Damašku, kterou syrské jednotky definitivně ovládly minulý týden.

Extremisté Jarmúk po tvrdých bojích obsadili v roce 2015. Chálid Abdal Madžíd, který vede koalici palestinského odboje, jež je spojencem syrské vlády, řekl, že v táboře a okolí je nyní asi 2500 členů Islámského státu (IS). Exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) tvrdí, že syrská vláda radikálům v Jarmúku nabídla evakuaci stejně jako jiným skupinám v blízkosti Damašku. Nehodlá je ale poslat do Idlibu na severu země jako ostatní, ale na území u hranice s Izraelem a Jordánskem. IS však požaduje odchod do Idlibu.

Témata:  Sýrie uprchlické tábory

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy