Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hrance Kalifornie ochrání národní garda

U.S. ARMY, ilustrační fotografie
U.S. ARMY, ilustrační fotografie
Foto: defense.gov **www.defense.gov**

Sacramento - Americký stát Kalifornie se dohodl s federální vládou na rozmístění národní gardy na hranici s Mexikem; gardisté se zaměří na boj proti mezinárodní kriminalitě a pašerákům zbraní a drog. Oznámil to demokratický guvernér Kalifornie Jerry Brown, napsala dnes agentura AP. K nasazení gardy vyzval počátkem dubna republikánský prezident Donald Trump. Kalifornie se poté s federálními úřady přela o podmínkách nasazení gardistů a odmítala, aby se věnovali imigračním záležitostem.

"Ještě pracujeme na posledních detailech, ale těšíme se na podporu. Děkuji, guvernére Browne," napsala na twitteru americká ministryně vnitřní bezpečnosti Kirstjen Nielsenová.

Brown uvedl, že kalifornští gardisté nebudou mít pravomoc zadržovat nikoho, kdo bude podezřelý z porušení imigračních zákonů. Nebudou se také podílet na stavbě pohraničních bariér a na vykonávání úkolů souvisejících s imigrací.

První kalifornské jednotky se na hranice vydají ještě tento měsíc, mise pak potrvá nejméně do 30. září. Brown dodal, že celkem bude nasazeno 400 gardistů, kteří budou působit nejen na pomezí s Mexikem, ale také podle potřeby po celém území Kalifornie.

Trump počátkem dubna podepsal vyhlášku, která v rámci boje proti nelegální migraci a pašování drog ukládá národní gardě účast při ostraze hranice s Mexikem. Trump chce, aby pomezí střežilo 2000 až 4000 gardistů, kteří by zde setrvali do postavení zdi, kterou na hranici s Mexikem slíbil vybudovat.

Zatímco republikánské vedení Arizony, Nového Mexika a Texasu Trumpovo rozhodnutí ocenilo a na hranice gardisty vyslalo, demokratická Kalifornie se zapojením do operace dlouho váhala. Tento americký stát totiž vede dlouhodobé spory s Trumpem o imigračních otázkách. Prezident požaduje tvrdý postup proti nelegálnímu přistěhovalectví, Kalifornie je naopak vůči migrantům bez dokladů vstřícná a před federálními úřady je chrání.

Témata:  U.S. ARMY USA Mexiko

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy