Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko se inspiruje u Trumpa? V Jeruzalémě bude honorární konzulát ČR

Izrael, Jeruzalém
Izrael, Jeruzalém
Foto: Pixabay

Praha - Česko během několika měsíců otevře honorární konzulát v Jeruzalémě, uvedl na dotaz ČTK předseda vlády v demisi Andrej Babiš (ANO). Zvažuje se také otevření Českého centra při plánované návštěvě prezidenta Miloše Zemana v Izraeli na konci letošního roku, dodal. Česká republika podle Babišova vyjádření tímto krokem nenaruší společný postoj Evropské unie ani rezoluce OSN, které se vztahují k Jeruzalému.

"V řádu několika měsíců hodláme otevírat honorární konzulát v Jeruzalémě," uvedl Babiš. "Aktuálně se také vyhodnocuje situace a jako jedna z variant je zvažováno otevření Českého centra v Jeruzalémě, pokud možno v závěru roku a v návaznosti na zamýšlenou návštěvu prezidenta ČR v Izraeli," dodal premiér v demisi.

Případné otevření pobočky Českého centra, jehož činnost spočívá především v podpoře kulturních projektů, podle Babiše nepovede k podpoře konfliktu mezi Palestinci a Izraelci. "Tímto krokem by nedošlo k porušení společné zahraniční politiky EU či plnění příslušných rezolucí RB OSN," napsal.

OSN i EU ve svých postojích zdůrazňují, že Jeruzalém by v budoucnu měl být hlavním městem jak Izraele, tak budoucího státu Palestina. I s ohledem na to mají státy své zastoupení v Tel Avivu.

O posílení českého zastoupení v Jeruzalémě se mluví delší dobu. Na české politické scéně debata ožila poté, co americký prezident Donald Trump loni v prosinci označil Jeruzalém za hlavní město Izraele a oznámil záměr přesunout tam americkou ambasádu. Myšlenku už dříve opakovaně podpořil prezident Miloš Zeman.

Babiš nápad v prosinci odmítl. "Tenhle nápad prezidenta Trumpa není dobrý, protože jsou vidět ty reakce. My jsme malá země, ale ty velké by měly usilovat o klid a mír. My musíme bojovat proti situacím, kde vzniká zase nějaký konflikt a kde budou nějaké protesty a nedej bože nějaké atentáty," řekl tehdy Babiš. Podle něj je třeba nevyvolávat v oblasti další konflikty.

Babiš se k otázce možného přesunu ambasády vyjádřil také v dopise pro autory petice za přestěhování velvyslanectví, který ve čtvrtek zveřejnil týdeník Reflex.

Premiér v něm píše, že v diplomacii je zvykem mít ambasádu v hlavním městě. Fakt, že v Izraeli tento zvyk neplatí označuje za "absurdní a neopodstatněnou výjimku". "Česká republika bude proto postupovat v souladu s běžnou diplomatickou praxí," uvedl.

Dodává také, že Česká republika společně se Spojenými státy prakticky uznala Jeruzalém hlavním městem Izraele, a to v hranicích, které byly stanoveny v roce 1967. "Tento názor je také v souladu s běžnou praxí uplatňovanou státy při státních návštěvách jejich oficiálních delegací," připomíná Babiš.

Proti stěhování velvyslanectví se v Česku staví několik iniciativ, které před časem přišly s vlastní peticí. Podpořil je mimo jiné bývalý ministr zahraničí a předseda Valného shromáždění OSN Jan Kavan. Odpůrci přesunu zatím žádnou odpověď od premiéra ani ministerstva zahraničí nedostali, řekl dnes ČTK zástupce iniciativy Ne naším jménem Zdeněk Jehlička.

České ministerstvo zahraničí k úvahám o stěhování ambasády opakovaně uvedlo, že "nějakou formu zastoupení v Jeruzalémě zvažuje". Podle MZV bude při rozhodování o případných změnách zastoupení Česka v Izraeli důležitý postoj jiných států a vývoj mírového procesu. ČR také nechce rozmělňovat společnou pozici EU nebo blokovat dialog s Palestinou.

Témata:  Andrej Babiš Izrael diplomacie Jeruzalém

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:23

Rakušan si prosadil změny v zákoně o zbraních, vláda novelu schválila

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy