Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francouzský expremiér Valls zvažuje post starostoy Barcelony

Manuel Valls, nový předseda vlády Francie
Manuel Valls, nový předseda vlády Francie
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Barcelona - Bývalý francouzský premiér Manuel Valls by se mohl stát příštím starostou Barcelony. Předseda španělské strany Ciudadanos Alber Rivera mu nabídl první místo na kandidátce pro místní volby v příštím roce. Valls sdělil, že o nabídce uvažuje, informovala dnes španělská televize RTVE.

"Rád bych se účastnil pokračování debaty o nezávislosti (Katalánska) a zvážím to (nabídku)," řekl Valls v rozhovoru s RTVE. Valls je barcelonským rodákem a dlouhodobě kritizuje snahy katalánských separatistů o nezávislost na Španělsku.

Předseda liberální strany Ciudadanos, která se podle průzkumů v souvislosti s ústupem vládnoucích lidovců stává nejsilnějším španělským politickým uskupením, oslovil někdejšího socialistického premiéra sousední země především kvůli jeho hlasité kritice separatismu. "Starosta jako je pan Valls by byl mnohem lepší než starostka jako paní Ada Colauová," prohlásil Rivera.

Současná šéfka barcelonské radnice sice patří k zastánkyním španělské jednoty, avšak podpořila loňské vypsání katalánského referenda o nezávislosti označeného Madridem za protiústavní. Colauová rovněž nesouhlasí s tvrdým postupem španělské justice vůči bývalým regionálním politickým lídrům, který Rivera podporuje.

Ciudadanos sice vyhráli předčasné prosincové parlamentní volby v Katalánsku, avšak separatistické strany získaly v součtu více hlasů než zastánci jednoty země. Riverova strana si je však podle listu La Vanguardia vědoma své slabé pozice na lokální městské úrovni a chce vsadit na známé tváře, z nichž jednou by mohl být i Valls.

Témata:  Manuel Valls Francie

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 19:55

Právníci Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce

Soud v Moskvě rozhodl, že právníci zesnulého ruského opozičního politika Alexeje Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce. Oznámila to stanice Rádio Svobodná Evropa (RFE/RL).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy