Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francouzský expremiér Valls opouští socialisty. Připojí se k Macronovu hnutí?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Paříž - Francouzský expremiér Manuel Valls (54) definitivně opouští řady socialistů. V parlamentních volbách tento měsíc byl znovu zvolen poslancem už mimo kandidátku Socialistické strany, která se nyní nachází ve stadiu rozkladu.

Valls už před prvním kolem prezidentských voleb podporoval jejich pozdějšího vítěze Emmanuela Macrona na úkor socialistického kandidáta.

Nyní nevyloučil, že se v nově zvoleném Národním shromáždění, jehož ustavující schůze se koná dnes, připojí k poslaneckému klubu Macronova centristického hnutí Republika v pohybu (REM). "Končí jedna část mého politického života. Opouštím Socialistickou stranu, nebo Socialistická strana opouští mě," řekl Valls v rozhovoru s rozhlasovou stanicí RTL.

Rodák z Barcelony, syn katalánského otce a švýcarské matky, se stal francouzským občanem až v roce 1982. Premiérem byl v letech 2014 až 2016 za socialistického prezidenta Françoise Hollandea. Levicovým křídlem své strany byl kritizován mimo jiné za údajně příliš liberální ekonomické názory.

Témata:  Manuel Valls Francie Republika v pohybu Emmanuel Macron

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy