Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Neúspěšný socialistiský kandidát na francouzského prezidenta Hamon založí nové hnutí

Francie
Francie
Foto: Pixabay

Paříž - Francouzská levice prochází krizí, z které by ji mělo vyvést nové nadstranické občanské hnutí. Chce ho založit neúspěšný socialistický kandidát na prezidenta Benoît Hamon.

Hamon to oznámil v rozhovoru s rozhlasovou stanicí France Inter. Dodal, že nové hnutí vznikne 1. července, tedy až po červnových parlamentních volbách.

Podle deníku Le Monde není zatím jasné, zda Hamon opustí svou skomírající a rozdělenou Socialistickou stranu (PS), za kterou kandidoval. Během kampaně ho opustili čelní socialisté, včetně bývalého premiéra Manuela Vallse a nakonec i končícího prezidenta Françoise Hollandea, kteří se postavili na stranu centristy a pozdějšího vítěze Emmanuela Macrona.

Valls v úterý oznámil, že před parlamentními volbami posílí Macronovu stranu La République en marche. Prohlásil také, že jeho dosavadní strana je "mrtvá a skončila". 

Šéf nominačního výboru Macronovy strany Jean-Paul Delevoye dnes rádiu Europe 1 ale řekl, že Valls nesplňuje stranická kritéria. Uzávěrka přihlášek před výběrem poslaneckých kandidátů je přitom už dnes.

Témata:  Benoit Hamon Manuel Valls Francie

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 8:30

Počasí se bude nadále oteplovat. Vystoupá na letní teploty

Nebývale chladná dubnová epizoda je u konce, o víkendu už teploty překročí dvacítku. Podle týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) pak v příštím týdnu ještě o pár stupňů vzrostou. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy