reklama

Jemen sužuje konflikt, v němž proti sobě bojují šíitští Húsíové a jednotky věrné vládě prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího. Té od března 2015 pomáhá koalice v čele se sunnitskou Saúdskou Arábií. Válka si už vyžádala více než 10.000 lidských životů a přinutila přes tři miliony lidí opustit domov.

Rebelové v minulosti již několikrát vypálili rakety na sousední Saúdskou Arábii a mířili i na Rijád. Saúdská Arábie tvrdí, že jim tyto zbraně poskytl Írán. Téhož názoru jsou Spojené státy. Teherán ale vyzbrojování rebelů popírá.

Začátkem dubna povstalci vypálili několik raket na cíle v Saúdské Arábii, většina z nich byla sestřelena. Na konci března vypálili šíitští povstalci na Saúdskou Arábii sedm raket. Při útoku v Rijádu zahynul jeden egyptský občan a další dva jeho krajané utrpěli zranění. Jedna z raket tehdy zničila dům, ve kterém civilisté z Egypta žili. Začátkem loňského listopadu zneškodnila Saúdská Arábie balistickou raketu, která byla vypálena z Jemenu směrem k mezinárodnímu letišti v Rijádu. Následně Rijád uvalil na Jemen dopravní blokádu s cílem zabránit povstalcům v dalším vyzbrojování. Blokáda znesnadnila přístup k humanitární pomoci.