Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Desetitisíce obyvatel Nikaragui se dál bouří proti prezidentovi a vládě

nikaragua
nikaragua
Foto: Pixabay

Managua - Desetitisíce obyvatel Nikaraguy v pondělí opět vyrazily do ulic vyjádřit nespokojenost se současnou vládou levicového prezidenta Daniela Ortegy. Protesty, které původně začaly kvůli nepopulární penzijní reformě, se po jejím zrušení obrátily proti samotnému Ortegovi, jehož odstoupení demonstranti požadují. Informovala o tom agentura AFP.

Pondělní demonstrace na několika místech metropole Managuy uspořádali studenti a zaměstnanecké organizace, podle nichž Ortega nemůže být nadále prezidentem, neboť nařídil násilné potlačení protestů z minulého týdne. Při nich podle oficiálních čísel úřadů zemřelo deset lidí, zatímco nevládní organizace a média uvádějí více než dvě desítky obětí.

"Vrazi!" křičeli účastníci protestu na adresu Ortegy a jeho vlády. Levicový prezident je u moci 11 let a obyvatelstvo naposledy popudil záměrem penzijní reformy, která snižovala důchody a zvyšovala příspěvky zaměstnanců i zaměstnavatelů na sociální pojištění. Pod tlakem veřejných protestů se vláda v neděli rozhodla reformu odvolat.

"Nezahájíme žádný dialog (s vládou), dokud nebudou propuštěni všichni vězni, dokud bude pokračovat represe a nebudou podmínky pro tento dialog," řekl AFP vůdce organizace zemědělců Michael Healy. Podle organizátorů protestů Ortega zavírá své politické odpůrce do vězení a potlačuje demonstrace, přestože jsou poklidné.

Proti pondělním protestům policie nicméně nezasáhla a držela se stranou, uvedla agentura Reuters.

Témata:  Nikaragua

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy