Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německá neziskovka nedostane zpět loď, na níž převážela uprchlíky

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Řím - Italská justice dnes odmítla vydat německé neziskové organizaci Jugend Rettet (JR) loď Iuventa, kterou užívala při záchraně migrantů ve Středozemním moři. Italská policie a pobřežní stráž ji preventivně zadržely loni v srpnu pro podezření z toho, že aktivisté spolupracovali s převáděči a napomáhali nelegální migraci.

Loď je zadržována do konečného vyšetření případu s případnou soudní dohrou. Posádka lodi čelí obvinění, že nabírala migranty přímo z lodí pašeráků lidí u libyjského pobřeží a přepravovala je pak do Itálie. Aktivisté to ale popírají a uvádějí, že pomáhají lidem v nouzi v mezinárodních vodách.

Organizace JR (Mládež zachraňuje) je v konfliktu s italskými úřady i proto, že nepodepsala kodex regulující činnost nevládních humanitárních organizací při zachraňování migrantů ve Středozemním moři, který vznikl z iniciativy italského ministerstva vnitra. Z devíti organizací podílejících se na záchranných akcích nepodepsaly dokument tři - kromě JR například i Lékaři bez hranic.

Italský soud před týdnem naopak nařídil propustit loď španělské neziskové organizace Proactiva Open Arms, která v polovině března připlula do sicilského přístavu Pozzallo s 216 migranty na palubě. Italská prokuratura ji po příjezdu nařídila plavidlo zabavit s obviněním, že posádka nedovoleně pomohla migrantům dostat se z Libye do Itálie.

Soud ale uvedl, že posádka migrantům pomohla oprávněně, protože je zachránila z gumových člunů, u kterých hrozilo, že se potopí. Navíc šlo o uprchlíky, kteří v Libyi čelili vážnému porušování lidských práv. To zahrnovalo nucené práce, znásilňování a omezování osobní svobody.

Soud tak odpověděl italským úřadům na jejich vyšetřování, proč posádka lodi nepředala migranty na moři libyjské pobřežní stráži. Prokuratura vyšetřovala tři osoby, mezi nimi i kapitána plavidla, ze zločinného spolčení za účelem nelegální migrace.

Témata:  Itálie uprchlíci neziskovky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.