reklama

Termín státní návštěva je v americké diplomacii označením pro setkání státníků, které provázejí nejvyšší pocty. Macronovi v sídle americké hlavy státu vzdalo hold asi 500 příslušníků ze všech pěti složek ozbrojených sil USA, tedy armády, letectva, námořnictva, námořní pěchoty a pobřežní stráže. Francouzský prezident poté prošel před nastoupenými jednotkami.

Vyjádřením významu státní návštěvy je i přítomnost dalších vrcholných činitelů USA na oficiální ceremonii. Je mezi nimi například viceprezident Mike Pence, několik členů vlády, zákonodárci a také rodiny vojáků. Pozváni byli i studenti z francouzské školy z Temple Hills v Marylandu.

Po pracovním jednání Trump s Macronem v 17:45 SELČ předstoupí před novináře. Večer pak americký prezident pro svého francouzského hosta uspořádá státní večeři, která bude pro Trumpa první od jeho nástupu do Bílého domu v lednu 2016.

Americké ministerstvo zahraničí rozlišuje několik úrovní cest zahraničních představitelů do USA, tím nejnižším je soukromá cesta, následuje pracovní návštěva, jejíž formálnější verzí je oficiální pracovní návštěva, a posledním předstupněm státní návštěvy je oficiální návštěva.