Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Asadova vojska bombardovala syrský Idlib

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Damašek - Vojska syrského prezidenta Bašára Asada bombardovala oblast v severozápadní provincii Idlib a usmrtila přitom nejméně deset lidí včetně dětí. S odkazem na zdravotníky a záchranáře to dnes uvedla agentura ANSA.

Při náletech byla zasažena vesnice Maarrat Harma, která leží jižně od Idlibu, hlavního města stejnojmenné provincie. V oblasti operují povstalci, informaci o počtu mrtvých nebylo možné u zpravodajů na místě nezávisle ověřit.

Syrský prezident Asad, kterého podporuje Rusko, letos zintenzivnil vojenskou operaci, jejímž cílem je získat kontrolu nad celým Damaškem a jeho okolím. Když povstalci evakuovali východní Ghútu, je část jižního Damašku, kde jsou radikálové z takzvaného Islámského státu (IS), poslední částí metropole, kterou ještě syrská vláda nemá pod kontrolou. Čeká se, až se podaří radikály evakuovat do jiných částí Sýrie. Povstalci na dohodu o evakuaci přistoupili minulý týden, boje však pokračují.

V uplynulých měsících syrské vládní jednotky zesílily i bombardování rebely ovládané severozápadní provincie Idlib, kam se na základě dohody o evakuaci přesunuli povstalci z východní Ghúty.

Zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura na dárcovské konferenci k Sýrii dnes v Bruselu na zhoršující se humanitární situaci v provincii Idlib upozornil. "To je obrovská nová výzva. Dva a půl milionu lidí. Nevěřte, že všichni jsou to teroristé, jsou tam ženy, děti, civilisté," varoval. Situace v Idlibu podle něj nesmí dojít tak daleko, jako se to stalo v Halabu (Aleppu) nebo východní Ghútě. "Ty rozměry jsou naprosto jiné," řekl.

Témata:  Bašár Asad Sýrie Syrská krize

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy