Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Erdogan bude agitovat v Evropě, první volební mítink se uskuteční v Sarajevu

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan
Foto: bbm.gov.tr

Sarajevo - První zahraniční volební shromáždění tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana a jeho vládní Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) se uskuteční 20. května v Sarajevu. Do metropole Bosny a Hercegoviny plánují pořadatelé dopravit na 10.000 Turků z evropských zemí, informoval dnes server BalkanInsight s odkazem na turecká provládní média. K tomuto kroku se organizátoři rozhodli poté, co některé západoevropské země konání těchto plánovaných mítinků na svém území zakázaly.

Parlamentní i prezidentské volby se v Turecku uskuteční 24. června. Autoritářský turecký vůdce v nich usiluje o znovuzvolení. Akce v Sarajevu se mají podle tureckých médií zúčastnit také bosenští Turci a Turci žijící v dalších balkánských zemích.

Rakousko, Nizozemsko a Německo, kde žije početná turecká menšina, minulý týden oznámily, že na svých územích neumožní tureckým politikům vést volební kampaň a s ní spojené aktivity.

Předčasné parlamentní a prezidentské volby vyhlásil Erdogan nečekaně minulý týden. Uspíšeny budou o více než rok, což má umožnit rychlejší přechod k novému prezidentskému systému, jenž byl loni těsně schválen v referendu.

Už před referendem chtěli turečtí politici oslovit také velké turecké komunity v zemích, jako jsou Nizozemsko a Německo. Tyto země však kampaně zakázaly z bezpečnostních důvodů. Erdogan poté přirovnal německou vládu k nacistickému režimu.

Podle tureckého ministerstva zahraničí žije v cizině přes šest milionů Turků, z toho 5,5 milionu v západní Evropě. Hlasy turecké diaspory jsou tak pro turecké politiky velmi důležité. Právě tito voliči sehráli klíčovou roli v Erdoganově těsném vítězství v referendu, které upevnilo jeho moc. Turecko má 79,5 milionu obyvatel.

Témata:  Recep Tayyip Erdogan Bosna a Hercegovina Turecko

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 10:38

Trump tvrdí, že by Evropa měla dávat Ukrajině více peněz

Bývalý prezident USA Donald Trump ve čtvrtek vyzval Evropu, aby poskytla Ukrajině více finanční pomoci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy