reklama

„Nyní jsme zaznamenali další fenomén, protože tu máme uprchlíky nebo lidi arabského původu, kteří přinášejí do země jinou formu antisemitismu," uvedla Merkelová podle deníku Die Welt. Žádná židovská mateřská škola, žádná škola a žádná synagoga nemohou zůstat bez policejní ochrany, řekla německá kancléřka. „To nás zneklidňuje," poznamenala a dodala, že německá vláda již jmenovala komisaře pro boj proti antisemitismu.

Trojice útočníků před několika dny v Berlíně napadla dva mladíky, kteří měli na hlavě jarmulky, tradiční židovské pokrývky hlavy. Šlo o jedenadvacetiletého izraelského Araba a jeho 24letého německého přítele. Jeden z útočníků se později přihlásil berlínské policii, podle médií to byl devatenáctiletý mladík, který pochází ze Sýrie a v Německu žije od roku 2015.

Angela Merkelová útok odsoudila a označila ho za „strašlivou událost". „Boj proti takovým antisemitským činům musíme vyhrát, v sázce je pověst našeho státu a my jsme odhodláni se s tím vypořádat veškerou naší sílou," řekla.

Už v lednu německé sdělovací prostředky uvedly, že křesťanští demokraté (CDU) Angely Merkelové a sesterská strana CSU se snaží přijmout opatření vedoucí k deportacím migrantů, kteří v Německu vyjadřují antisemitské názory. Na začátku tohoto měsíce vedoucí druhého největšího německého policejního svazu uvedl, že státní orgány by měly mít možnost odvést děti od rodičů, kteří vyjadřují antisemitské názory.

Německo v rámci boje proti antisemitismu také zvažuje, že by nově příchozí přistěhovalci a žadatelé o azyl mohli povinně navštěvovat bývalé nacistické koncentrační tábory.