Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Putin mluvil s arménským premiérem, přeje si rychlé řešení krize

Vladimir Putin
Vladimir Putin
Foto: kremlin.ru

Jerevan - Ruský prezident Vladimir Putin a úřadující arménský premiér Karen Karapetjanem se v dnešním telefonickém rozhovoru soustředili na význam zvolení nového premiéra v arménském parlamentu 1. května. Oznámil to Kreml.

"Urovnání krize v Arménii se musí odehrát výlučně v rámci práva, stávající ústavy a na základě legitimních parlamentních voleb z dubna 2017," zdůraznili oba politici podle komuniké.

O den dříve probíral Putin situaci v Arménii s prezidentem Armenem Sarkisjanem; oba pak apelovali na "zdrženlivost, odpovědnost a ochotu politických sil řešit problémy dialogem přísně v ústavním rámci".

Arménie prožívá vážnou politickou krizi v důsledku masových protivládních demonstrací, které už přiměly k odchodu premiéra Serže Sargsjana. Protesty pokračují a jejich účastníci požadují nové volby a chtějí, aby vládu vedl opoziční předák Nikol Pašinjan.

Moskva až dosud zdůrazňovala, že krize je vnitřní záležitostí Arménů , a popírala, že by se hodlala vměšovat do záležitostí svého blízkého spojence.

Protesty trvají už dva týdny. Sargsjan, který do funkce nedávno nastoupil po deseti letech v úřadu prezidenta, prosadil loni v Arménii zrušení prezidentského systému a jeho nahrazení systémem parlamentním. Podle opozice tak měl v úmyslu i nadále ovládat arménskou politiku.

Opozice sice v pondělí přiměla Sargsjana k odchodu z čela vlády, ale Sargsjanova dosud vládnoucí Republikánská strana má v parlamentu nadále většinu 58 ze 105 poslanců, a proto si chce udržet funkci předsedy prozatímní vlády, která zemi dovede k předčasným volbám.

Opozice ale v Jerevanu už od rána pokračuje v občanské neposlušnosti. Demonstranti podle místních médií zablokovali několik ulic v centru metropole a dožadují se zvolení Pašinjana premiérem.

Pašinjan už podle médií jednal s některými představiteli politických stran, aby si zajistil podporu při hlasování parlamentu o novém předsedovi vlády. "Politické handly nebudou, revoluce pokračuje. Všichni přijďte na náměstí," vybídl Pašinjan své přívržence a opět zdůraznil, že důsledkem "sametové revoluce" musí být "skutečné změny" v zemi.

Ve středu večer také navštívil ruskou ambasádu v Jerevanu. Podrobnosti z této schůzky známy nejsou, ale je zřejmé, že mít na své straně Rusko je v této kavkazské bývalé sovětské republice důležité. Z tohoto důvodu také ve středu odletěl do Moskvy ke konzultacím představitel současné vlády, ministr zahraničí Edvard Nalbandjan.

Podobné protestní akce jako v Jerevanu se současně konají i v dalších arménských městech.

Témata:  Vladimír Putin Arménie Rusko vládní krize politici

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 9:32

Izrael podnikl útok na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy