Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zástupci PD a Hnutí pěti hvězd se sejdou k jednání, v Itálii možná brzy vznikne vláda

Vlajka Itálie
Vlajka Itálie
Foto: Pixabay

Řím - Vedení italské Demokratické strany (PD) bude za týden jednat o možné vládní koalici s protestním Hnutím pěti hvězd (M5S). O jejich případném spojenectví jednal z pověření prezidenta Sergia Mattarelly tento týden předseda Poslanecké sněmovny Roberto Fico.

Italské volby na počátku března skončily ve slepé uličce, žádná ze tří hlavních sil - vítězná koalice pravého středu, nejsilnější strana M5S a PD - nezískala parlamentní většinu a veškerá dosavadní jednání o vládní koalici zkrachovala.

Demokratická strana je ovšem vnitřně rozdělená - frakce kolem bývalého šéfa strany Mattea Renziho chce zůstat v opozici, kdežto jiní členové jsou jednání s M5S přístupní. Vedení strany bude o možné koalici s protestním hnutím jednat 3. května a prezident Mattarella do té doby žádné konzultace o vládě nepovede. Znamená to, že Itálie nebude mít ani dva měsíce po volbách vládu, napsala agentura Reuters.

Šéf M5S Luigi di Maio dnes řekl, že pokud koalice s PD nevyjde, Italové by měli jít znovu k volebním urnám.

Demokratická strana, která stála v čele posledních tří vlád, skončila ve volbách třetí se značnou ztrátou. Kvůli vůbec nejnižšímu volebnímu výsledku ihned oznámila, že odchází do opozice, a uvedla, že odpovědnost by měli převzít vítězové voleb. Za ty média a agentury označují euroskeptickou a protiimigrantskou Ligu ze středopravé koalice a protestní M5S.

Překážkou v koalici středopravého bloku a M5S, o níž se dosud jednalo, je koaliční partner Ligy, bývalý premiér Silvio Berlusconi. Pravomocně odsouzený mediální magnát je pro M5S nepřijatelný - hnutí založené v roce 2009 svůj úspěch postavilo na transparentnosti a nesouhlasu s nekalými praktikami zavedených politických elit.

Berlusconi členy hnutí zase označuje za politické amatéry, kteří se hodí leda tak na "čištění záchodů v (jeho společnosti) Mediaset". Ve středu dokonce hnutí přirovnal k Adolfu Hitlerovi.

Šéf Ligy Matteo Salvini dnes potvrdil, že od spojenectví s Berlusconiho stranou Vzhůru, Itálie neupustí, ale zároveň kontroverzního politického matadora vyzval, aby přestal "podněcovat" strach z M5S a nenávist k němu. Uvedl také, že až "telenovela" mezi PD a M5S skončí, je připraven s Hnutím pěti hvězd znovu jednat.

Témata:  Itálie volby koalice Hnutí pěti hvězd politici

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy