reklama

Server s odvoláním na zprávu britské Národní agentura zločinu (NCA) uvádí, že malé britské přístavy jsou doslova bez hraničních kontrol a proto jsou cílem převaděčů i teroristů, kteří se snaží dostat na území Británie.

A takových přístavů jsou v celé zemi stovky, vedle Calais se tak stávají alternativními body vstupu pro ty, kteří chtějí z Francie do Anglie – je jedno s jakým účelem. Pohraniční stráž má přitom jen velmi málo dostupných informací o hrozbách a rizicích, které jsou spojené s připlouvajícími loděmi. Rutinní kontroly těchto přístavů téměř neexistují.

Nedávné zločiny v malých přístavech pak podle serveru ukazují, jak zranitelné jsou vůči zločincům, kteří tudy pašují lidi, drogy nebo zbraně. Jednotka hampshireské policie náhodou v přístavu Chichester Harbour tento týden nalezla 17 albánských nelegálních přistěhovalců, dostali se sem z Francie. K jejich odhalení došlo náhodou, policie pátrala po pohřešované osobě a tak kontrolovala lodě. Jeden Brit už byl obviněn z napomáhání k nelegálnímu přistěhovalectví.

V loňském roce byly v přístavu Cuxton poblíž Rochesteru v Kentu zabaveny automatické zbraně v hodnotě asi 3,5 milionu korun. Pocházely od stejného evropského dodavatele jako zbraně, které byly použity při útoku na Charlie Hebdo. Gang přivel 22 pušek, devět samopalů a 1500 nábojů.

„Šetření potvrdilo riziko, že přístavy nabízí zločineckým skupinám přístup do Velké Británie, tento prostor je téměř nehlídán. U malých přístavů po celém pobřeží Velké Británie neexistují žádné obecné hraniční kontroly," varuje interní zpráva NCA.

„Během uplynulého roku zločinci i nadále prokazovali, že mohou zneužít naši zranitelnost v oblasti bezpečnosti hranic, jsou schopni obcházet kontroly a bránit se vymáhání práva na hranicích, jsou inovativní v nacházení nových metod utajování nelegálních komodit a lidí, které pašují do Spojeného království," píše NCA.

David Bolt, vrchní inspektor zabývající se ochranou hranic, v lednu uvedl, že lodě se plaví do Velké Británie ze zemí mimo EU bez kontrol. Hraniční stráž si je prý vědoma, že existují hrozby a rizika a že ochrana námořního prostoru je velmi chabá. Je prý potřeba vše zlepšit a zajistit větší bezpečnost.

„Pachatelé se budou vždy snažit obcházet zranitelné oblasti v bezpečnosti hranic, ale pracujeme s partnery činnými v trestním řízení v rámci Velké Británii i na mezinárodní úrovni a slavíme úspěchy," dodal k tomu mluvčí NCA.

Server připomíná, že kromě již zmíněných případů byli třeba v přístavu Bushnells v srpnu 2015 zadrženi tři migranti z Pákistánu, v přístavu Sovereign v Eastbourne v listopadu 2014 15 nelegálních přistěhovalců z Albánie. Úřady také zadržely tuny drog za několik miliard korun a další zbraně.