Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Erdogan odstartoval kampaň za své znovuzvolení. Slíbil, že porazí sekulární opozici

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan
Foto: bbm.gov.tr

Istanbul - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes neoficiálně zahájil kampaň za své znovuzvolení do funkce. Slíbil, že v předčasných volbách, které vyhlásil na červen, porazí sekulární opozici. Erdogan však zatím svoji kandidaturu formálně neoznámil, upozornila agentura Reuters.

Erdogan dnes vystoupil před svými fanoušky ve městě Izmir, které je baštou sekulární opoziční Lidové republikánské strany (CHP). Jeho vystoupení před tisícovkami příznivců je považováno za první předvolební shromáždění. Ve svém projevu slíbil vítězství nejen v prezidentských, ale i v parlamentních volbách, a vůdce opoziční CHP Kemala Kiliçdaroglua označil za diktátora.

"Věřím, že 24. června vytvoříme politickou historii s rekordními hlasy jak v parlamentních, tak prezidentských volbách," prohlásil Erdogan.

Pokud Erdogan zvítězí, což se zdá podle Reuters pravděpodobné, vrátí se do prezidentského úřadu s novými, rozsáhlými pravomocemi, které byly těsně schválené v loňském referendu. Nedočkavost, aby mohl již nové pravomoci využívat, přiměla Erdogana minulý víkend vyhlásit předčasné volby, píše Reuters. Volby se tak konají téměř o rok dříve, protože podle Erdogana Turecko potřebuje silnějšího prezidenta, aby mohlo čelit ekonomickým výzvám a válce v Sýrii.

K vítězství v prvním kole potřebuje kandidát získat více než 50 procent hlasů. Průzkumy zatím ukazují, že by se mohlo uskutečnit druhé kolo, a to 8. července.

Neočekávané oznámení předčasných voleb překvapilo opoziční strany. Ty tak zatím ještě nejmenovaly své prezidentské kandidáty.

Témata:  Recep Tayyip Erdogan Turecko

Aktuálně se děje

7:30

Americký Senát schválil balíček pomoci pro Ukrajinu a Izrael ve výši 95 miliard dolarů

Americký Senát v úterý pozdě večer schválil balík pomoci pro Ukrajinu ve výši 61 miliard dolarů. Prezident Joe Biden přislíbil dnešní podpis balíčku, a že nové dodávky zbraní budou rychle doručeny do válečné zóny, protože Rusko dosahuje úspěchů na bojišti, uvedl server Euronews.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy