reklama

Přes 160 lidí zranila podle CENIDH střelba pořádkových jednotek a 15 osob zůstává nezvěstných. Vláda prezidenta Daniela Ortegy údaje o obětech nepotvrdila ani nepopřela.

O život přišli i dva policisté a novinář, většinu mrtvých ale tvoří univerzitní studenti, kteří stojí v čele demonstrací. Ti také požadují nezávislé prošetření zákroků bezpečnostních složek. Nepřiměřené použití síly ze strany policie kritizovaly Evropská unie, Spojené státy i Vatikán, napsala agentura AFP.

Od pondělí už protesty v metropoli Managua a na dalších místech neprovázejí násilné střety. Sobotního pochodu za mír a spravedlnost, který svolala katolická církev, se zúčastnily desítky tisíc občanů.

Demonstrace vypukly minulý týden ve středu kvůli plánovanému snížení důchodů a zvýšení příspěvků zaměstnanců i zaměstnavatelů na sociální pojištění. Bývalý levicový revolucionář Ortega chystanou reformu odvolal, lidé ale dál vycházeli do ulic, aby požadovali jeho odstoupení. Odejít z funkce má podle nespokojenců i Ortegova manželka, která zastává úřad viceprezidenta.