Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Izraelští vojáci na hranicích s Gazou zastřelili při dvou incidentech tři Palestince

Izraelské ozbrojené složky
Izraelské ozbrojené složky
Foto: Pixabay

Gaza - Izraelští vojáci dnes na hranicích s Pásmem Gazy zastřelili při dvou různých incidentech tři Palestince, kteří se podle izraelské armády snažili dostat přes hraniční plot do Izraele. Informovala o tom dnes agentura DPA. Podle mluvčího armády byli tři další Palestinci zadrženi, když se snažili dostat na izraelské území. Na hranicích Pásma Gazy s Izraelem se už měsíc konají organizované protesty Palestinců za návrat na jejich historická území.

Izraelští vojáci dnes na dvou místech podél hranic Pásma Gazy s Izralem zahájili střelbu na čtyři Palestince, kteří se podle armády snažili překonat hraniční plot směrem do Izraele. Tři z nich zabili a čtvrtého zatkli. Na jiném místě, na jihu Pásma Gazy, dnes izraelská armáda dva Palestince zatkla poté, co se podle ní pokusili dostat do Izraele.

Hranice Pásma Gazy s Izraelem jsou od konce března dějištěm protestů, které organizují různé skupiny, včetně radikálního hnutí Hamás, které v Pásmu Gazy už deset let vládne. Cílem protestů, které jsou naplánovány až do poloviny května, je návrat Palestinců na území, kde před 70 lety vznikl stát Izrael. Z něj pak uprchly nebo byly vyhnány statisíce Palestinců. V den tohoto výročí 14. května mají protesty vrcholit pochodem přes hranici.

Protesty si za měsíc vyžádaly už na 47 obětí z řad Palestinců a několik tisíc zraněných. Někteří Palestinci při protestech, které bývají nejintenzivnější vždy v pátek, zapalují pneumatiky a házejí na izraelské vojáky kameny. Ty reagují střelbou, ale i ostrými náboji. Izraelská armáda na hranici nasadila i tanky a odstřelovače. Jako nepřiměřené použití síly označil izraelskou střelbu například vysoký komisař OSN pro lidská práva Zajd Raad Husajn.

Pásmo Gazy už deset let čelí izraelské a egyptské blokádě, která je jednou z příčin špatné ekonomické situace v této oblasti, v níž žije na dva miliony Palestinců.

Témata:  Izraelská armáda Izrael Gaza (palestinské město v Pásmu Gazy)

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy