Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

U mexicko-americké hranice čeká několik stovek migrantů, Trump je označil za hrozbu

Mexiko, ilustrační foto
Mexiko, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Tijuana - Několik stovek migrantů ze střední Ameriky dnes dorazilo k hraničnímu přechod v San Diegu na mexicko-americké hranici, aby v USA požádalo o azyl. Informovala o tom agentura AP. Jde o běžence z takzvané Kalvárie migrantů, která před více než měsícem vyrazila z jihu Mexika. Americký prezident Donald Trump konvoj už dříve označil za hrozbu pro Spojené státy. Běžence přišli podpořit obyvatele z obou stran americko-mexické hranice v San Diegu a Tijuaně.

Karavana migrantů, zvaná Via Crucis Migrante, se pořádá už deset let. Organizuje ji nevládní organizace Pueblo Sin Fronteras (Národ bez hranic).

Cílem pochodu je vyhnout se ve skupině nebezpečí, která hrozí jednotlivcům při cestě přes Mexiko, a také hromadně upozornit na humanitární krizi ve střední Americe.

Nynější karavana migrantů, čítající přes 1500 lidí, vyrazila 25. března z města Tapachula, které leží na jihu Mexika u hranic s Guatemalou. Množství účastníků překvapilo samotné organizátory. Asi sedmdesát procent z této skupiny jsou Hondurasané, jsou mezi nimi celé rodiny.

Karavana dorazila do mexické Tijuany, která těsně sousedí s americkým San Diegem, tento týden. Na pomoc jim přijela asi dvacítka amerických advokátů, kteří jim zdarma poskytují rady. Mimo jiné je upozornili, že mohou být i odděleni od svých dětí. "Chceme je jen připravit i na ten nejhorší scénář," uvedla advokátka Nora Phillipsová z Los Angeles.

"Pokud nás odloučí od dětí na několik dní, pořád je to lepší, než aby mě v mé zemi zabili," uvedla pětatřicetiletá Kenia Ávilová, která dorazila ze Salvadoru se svými třemi dětmi ve věku 10 let, devět let a čtyři roky.

Obvykle jsou žadatelé o azyl drženi tři dny na hranicích a poté předáni imigračnímu úřadu. Pokud projdou první kontrolou azylovým úředníkem, mohou být pak buď umístěni do detenčního zařízení či propuštěni s monitorovacím náramkem.

Témata:  Mexiko uprchlíci USA Donald Trump

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy