Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německá vláda chce zvýšit odškodnění pro pozůstalé po obětech terorismu, dostanou statisíce

Berlín, ilustrační foto
Berlín, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Berlín - Německá vláda chce na 30.000 eur (764 tisíc korun) ztrojnásobit částku, kterou v rámci okamžité pomoci dostávají pozůstalí po obětech teroristických činů. Reaguje tak i na kritiku lidí postižených útokem na berlínský vánoční trh, při němž v roce 2016 zemřelo 12 lidí včetně jedné Češky.

"Útok na náměstí Breitscheidplatz z prosince 2016 ukázal, že právě v této oblasti toho hodně musíme zlepšit," řekl listu Rheinische Post vládní zmocněnec pro oběti a pozůstalé teroristických útoků Edgar Franke. Dosavadní okamžitá pomoc ve výši 10.000 eur (255 tisíc korun) při ztrátě dítěte, rodiče nebo manžela či manželky je podle něj jednoznačně nedostatečná. Cílem je zvýšit ji na trojnásobek.

Ze současných 5000 eur (127 tisíc korun) na 15.000 eur (382 tisíc korun) by zase měla stoupnout okamžitá pomoc při ztrátě bratra nebo sestry. Na vyplacení peněz mají mít napříště nárok také cizinci, kteří nejsou občany zemí Evropské unie.

Nedostatečná finanční pomoc německých úřadů v prvních týdnech a měsících byla jedním z řady bodů kritiky pozůstalých po obětech útoku islamisty na berlínský vánoční trh. "I když určitě žádná země na světě nemůže zajistit absolutní bezpečí před teroristickými útoky, v Německu chybí základní profesionalita v zacházení s terorismem," napsali na konci loňského roku v dopise kancléřce Angele Merkelové (CDU). "Také vaše dosavadní aktivity na podporu našich rodin nejsou dostatečné," uvedli na adresu šéfky německé vlády, která se s nimi setkala až rok po útoku.

Merkelová i další zástupci německé vlády od té doby dali opakovaně najevo, že si slova pozůstalých vezmou k srdci. Podobně se v dubnu vyjádřil i Franke. "Jako zmocněnci mi jde o to pomoci občanům získat zpět ztracenou důvěru v právní stát," uvedl politik sociální demokracie, podle něhož je zodpovědností státu postarat se o lidi zasažené teroristickým útokem.

Témata:  Německo odškodnění terorismus

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy