reklama

Změna struktury velení vychází ze zákona o dočasně okupovaných oblastech schváleného v parlamentu 18. dubna. Zákon stanoví, že jednotky armády, ministerstva vnitra, tajné služby, policie a národní gardy budou napříště podléhat jednotnému velení, jehož nejvyššího představitele jmenuje prezident na základě doporučení generálního štábu ukrajinské armády. Velitelem byl podle agentury Unian jmenován generálporučík Serhij Najev.

"Protiteroristická operace skončila, odpor proti ruskému agresorovi bude ale ukončen až po osvobození posledního kousku ukrajinské země, což platí pro území Luhanské a Doněcké oblasti i pro okupovaný Krym," uvedl prezident.

Takzvanou protiteroristickou operaci, která začala v dubnu roku 2014, řídila oficiálně ukrajinská kontrarozvědka SBU, ale velení armády přebíralo stále větší část velitelských pravomocí. Podle dnešního Porošenkova prohlášení operace splnila svůj účel a zabránila tomu, aby Rusko "vnutilo světu tezi, že na Ukrajině došlo ke státnímu převratu," když byl v roce 2014 svržen proruský prezident Viktor Janukovyč.

Podle Porošenka vytvořením jednotného velení vznikají předpoklady k tomu, aby se naplnily paragrafy zákona o reintegraci Luhanské a Doněcké oblasti, schváleného letos v lednu. Zákon, který označuje území ovládané proruskými separatisty za zónu okupovanou Ruskem, je podle Moskvy popřením minských mírových dohod.