Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Z tábora u Damašku evakuovali desítky islamistů

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Damašek - Desítky bojovníků ze skupiny Haját Tahrír aš-Šám, která se označuje za syrskou odnož Al-Káidy, byly dnes evakuovány z oblasti tábora Jarmúk jižně od Damašku do rebely ovládané provincie Idlib na severozápadě Sýrie. Stalo se tak v rámci dohody, v níž islamisté pod tlakem ofenzivy vládních vojsk přistoupili na to, že z Jarmúku odejdou. Islámští radikálové také v souladu s dohodou dnes na severu Sýrie propustili na svobodu 42 lidí zajatých v provincii Idlib, které drželi několik let jako rukojmí.

Rukojmí z vesnice ležící v provincii Idlib byli zadržováni od roku 2015, kdy islamisté tamní území obsadili. Byly mezi nimi i ženy a děti. Na základě zmíněné dohody mezi vládou a islamistickými povstalci má být propuštěno více než 80 zajatců, kteří byli doposud v rukou extremistů.

Dohoda rovněž stanovuje, že bojovníci ze skupiny Haját Tahrír aš-Šám budou postupně evakuováni z oblasti uprchlického tábora Jarmúk, jenž byl v minulosti domovem více než 160.000 Palestinců. Extremisté ho po tvrdých bojích ovládli v roce 2015, nyní ale vojska věrná syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi postupně islamisty z území v okolí Damašku vyhánějí.

Místní tisk napsal, že z Jarmúku budou do severozápadní provincie Idlib, která je pod kontrolou rebelů, evakuováni bojovníci Haját Tahrír aš-Šám a jejich rodiny, celkem asi 5000 lidí.

Syrská organizace pro lidská práva (SOHR), která monitoruje situaci ze zahraničí, uvedla, že zajatci islamistů byli vládním vojákům předáni na předem určeném stanovišti jižně od Halabu (Aleppa). Na stejné místo dnes přijelo také pět autobusů vezoucích asi 200 povstalců ze skupiny Haját Tahrír aš-Šám, kteří opustili tábor Jarmúk. Následně zamířili do provincie Idlib.

Dohoda o odchodu bojovníků napojených na Al-Káidu z Jarmúku rovněž obsahuje umožnění evakuace více než 1000 obyvatel dvou šíitských vesnic v provincii Idlib, které povstalci obléhají. Z obcí Fúa a Kafrája dnes sanitky odvezly asi dvacítku vážně nemocných či zraněných lidí, další evakuace ale prý zatím nepokračuje z bezpečnostních obav.

Dohoda o evakuaci z Jarmúku se netýká džihádistů z organizace Islámský stát, která je hlavní skupinou kontrolující Jarmúk a také hlavním terčem operace syrské armády.

Témata:  Sýrie Syrská krize

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy