Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V somálské metropoli unesli pracovnici Červeného kříže, údajně šlo o Němku

Červený kříž
Červený kříž
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Mogadišo - Neznámí ozbrojenci unesli v somálském hlavním městě Mogadišu pracovnici Červeného kříže. S odvoláním na Mezinárodní výbor Červeného kříže o tom dnes informovala agentura AP.

Podle somálské policie je unesenou ženou německá zdravotnice. K činu se zatím nikdo nepřihlásil.

Ozbrojenci ženu unesli z areálu charitativní organizace v Mogadišu ve středu večer. Podle mogadišského policejního mluvčího Mohameda Husseina se jim podařilo ženu odvléci navzdory přítomnosti několika ozbrojených stráží. Strážci byli podle něj mezitím zadrženi.

Unesli zdravotní sestru

"Je to zdravotní sestra, která každý den pracovala, aby zachraňovala životy a zlepšovala zdraví některých z nejvíce zranitelných Somálců," uvedl v prohlášení zástupce Červeného kříže Daniel O'Malley.

Chaosem zmítaná země na východě Afriky není pro charitativní pracovníky bezpečná, upozornila AP a připomněla, že tento týden v Mogadišu zastřelili zaměstnankyni Světové zdravotnické organizace (WHO). Na konci března zahynul v somálském hlavním městě zaměstnanec Červeného kříže při bombovém útoku. V letech 2016 až 2017 bylo v Somálsku zabito celkem nejméně 30 charitativních pracovníků.

Totožnost únosců zatím není známa. V Somálsku ale působí teroristická organizace Šabáb, která v minulosti lidi unášela.

Šabáb stojí také za řadou teroristických útoků včetně loňského říjnového atentátu s více než 580 oběťmi. Svými akcemi chtějí milice dosáhnout vytvoření náboženského státu s právem šaría. Na boji proti Šabábu se v Somálsku podílí 22.000 vojáků mírové mise Africké unie (AMISOM). Své síly chtějí ale africké země do konce roku 2020 stáhnout.

Témata:  Somálsko únos / rukojmí Červený kříž

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy