Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Předběžné líčení s Nikulinem stanovil americký soud na konec června

Útok hackera, ilustrační fotografie
Útok hackera, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

San Francisco (USA) - Předběžné soudní líčení v kauze údajného ruského hackera Jevgenije Nikulina vyhoštěného z Česka bylo nařízeno na 26. června. Napsala to dnes ruská agentura TASS s odvoláním na aparát federálního soudu v San Francisku. Nikulin čelí obvinění z útoku na tři technologické firmy, hrozí mu trest až 30 let vězení.

Česká policie Nikulina zadržela předloni v říjnu na základě amerického zatykače, který ho spojuje s devíti skutky z let 2012 až 2013. Rus byl obviněn z průniku do počítačového systému, poškození chráněného počítače, krádeže identity a obchodování s prostředky pro neoprávněný přístup.

O Nikulinovo vydání kromě USA usilovalo také Rusko, ale český ministr spravedlnosti Robert Pelikán vyhověl žádosti USA. Koncem března byl Rus přepraven do Spojených států, po příletu federálnímu soudu v Kalifornii řekl, že se cítí nevinen.

Počátkem dubna měl soud v San Francisku rozhodnout o Nikulinově vazbě a případné kauci, ale údajný hacker se pokusil o útěk a soud projednání kauzy odložil. Dnes rozhodl, že odložené líčení se uskuteční 26. června. Podle TASS se očekává, že žalobce i obhájce soud seznámí se svým názorem na Nikulinovu kauzu. Datum prvního řádného státní nebylo dosud stanoveno, napsala ruská agentura.

Témata:  Jevgenij Nikulin USA soudy hackeři

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy