Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konec spekulací: Proces s Rusem Nikulinem v USA bude, začne v lednu

Jevgenij Nikulin
Jevgenij Nikulin
Foto: YouTube

San Francisco - Proces s ruským hackerem Jevgenijem Nikulinem začne v USA v lednu. Informoval o tom server CyberScoop. Nikulina byl v říjnu 2016 dopaden v ČR a letos v březnu vydán do USA. Tam ho viní z útoků na servery firem LinkedIn, Dropbox a Formspring. Hrozí mu za to až 30 let vězení.

Přesné datum bude stanoveno po dohodě s obžalobou a obhajobou, konstatoval v úterý soud v San Francisku. 

Nikulinovi zástupci se snažili začátek procesu oddálit a svůj požadavek vysvětlovali tím, že vzhledem k rozsáhlému důkaznímu materiálu nemají dostatek času se na soud připravit. Soudce William Alsup, který má případ na starosti, to ale zamítl. "Ne, musíme s procesem začít," řekl Alsup. 

Americká média spekulovala, zda se proces s Nikulinem opravdu uskuteční. Rusův obhájce Arkady Bukh totiž v dubnu prohlásil, že to není pravděpodobné a že jeho tým zkoumá možnost uzavřít dohodu o vině a trestu s žalující stranou, tedy americkou vládou.

Nikulin, který se podle dřívějších konstatování dozorců pokusil utéct, je nadále zadržován na samotce. Jeho právníci tvrdí, že s nimi nekomunikuje, kvůli jeho podivnému chování a stresu také požádali o psychiatrické vyšetření. Zda bude nutné vypracovat celkový psychiatrický posudek, bude jasné 24. července, na kdy Alsup svolal další slyšení k procesním záležitostem.

Témata:  Jevgenij Nikulin hackeři USA

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy